De O Wee! zwangerschapscursus
De O Wee! zwangerschapscursus is een zeer complete cursus waarin van alles aan bod komt over de bevalling en je zwangerschap. Maar ook bevallingshoudingen en het belang van ademhaling & ontspanning hebben een rol in de cursus. Hieronder vertellen we je wat meer over bevallingshoudingen.
Wat zijn tips als het gaat om bevallingshoudingen?
Het is bijna zover: de bevalling is nabij! Een bijzonder maar ook spannend moment. Er bestaan allerlei bevallingshoudingen die de bevalling wat makkelijker en comfortabeler kunnen maken. En wist je dat je minder pijn hebt als je wisselt van houding tijdens de bevalling? Uiteraard is het jouw bevalling en bepaal jij in welke houding je straks je baby op de wereld wilt zetten. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar probeer zo ontspannen mogelijk te blijven tijdens de bevalling. Tijdens de O Wee! zwangerschapscursus is hier ook aandacht voor. De pijn kan hierdoor wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Belangrijk is ook om de zwaartekracht het werk te laten doen. Ga bijvoorbeeld wat vaker zitten, hurken of staan. Dit zijn fijne posities omdat je dan de zwaartekracht laat meewerken. Voor stabiliteit en ondersteuning kun je leunen tegen je partner of een bed bijvoorbeeld.
Welke bevallingshoudingen zijn er?
Er zijn veel verschillende bevallingshoudingen. Hieronder leggen we een aantal kort aan je uit.
Handen en knieën
Om rugweeën en rugpijn te verlichten en als je last hebt van aambeien, kun je op handen en knieën bevallen. Hierdoor krijg je minder druk op je stuitje en je onderrug. Wissel af tussen een holle en een bolle rug.
De baarkruk
De baarkruk kun je het beste gebruiken als je gaat persen. Lang erop zitten kan niet zo comfortabel zijn. De randen van de baarkruk ondersteunen je benen. Dit geeft je meer kracht bij het persen en de zwaartekracht helpt je een beetje.
Bevallingsbal
Je kunt deze gebruiken tijdens weeën maar ook bij het persen. Je kunt daarnaast de bal op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld door erop te leunen met je hoofd en armen.
Hurken
Bij hurken je wel sterke benen nodig. Het kost veel kracht en iemand moet je ondersteunen. Wanneer je niet zoveel kracht hebt, kun je de hurkzit ook alleen gebruiken tijdens het persen.
Bevallen in bad
Bevallen in bad heeft als voordeel dat het kalmerend en ontspannend is door het warme water. Ook kan het prettig zijn fijn als je last hebt van je rug of bekkeninstabiliteit hebt.
Op de rug
Dit is de positie die nog steeds door de meeste vrouwen wordt gebruikt bij de bevalling. Je kunt namelijk veel kracht zetten in deze positie.
Waar is meer informatie te vinden over bevallingshoudingen?
Er is een mooie folder van de KNOV (beroepsorganisatie van verloskundigen): “Jouw bevalling: welke houding past bij jou?”. Deze folder laat heel duidelijk met plaatjes zien welke verschillende bevallingshoudingen er zijn. Je vindt de folder via deze link.
We raden je aan om met je verloskundige te bespreken welke positie(s) je wilt proberen. De verloskundige kan je ook uitleggen wat er mogelijk is en wat de voor- en nadelen van elke positie zijn. Maar het is echt aan jou: doe waar jij je fijn en prettig bij voelt!
Meer weten over onze complete O Wee! zwangerschapscursus waarin ook bevallingshoudingen aan bod komen? Check dan de pagina: “Alles wat je moet weten over de O Wee! zwangerschapscursus”. Checken waar en wanneer we de cursus geven of direct opgeven? Ga dan naar de agenda.